Öko hírek

Madarak és fák napja 2022. május 10.

Iskolánkban alsó tagozaton május 10-én játékos feladatokkal, kézműves foglalkozással és vetélkedőkkel ünnepeltük meg a Madarak és fák napját.
A kisiskolásaink ennek a szép természeti ünnepnek emlékére figyelemfelhívó kisfilmekkel, papírmadár készítéssel készültek. Számukra növény és virággyűjtő, árnykép felismerő, fészek labirintussal, madár témájú figyelemfejlesztő tevékenykedtető feladatok készültek. A legnagyobb kihívást a madarak képeinek és a hozzá tartozó színező összeegyeztetése jelentette.
A 3-4. osztályosok csapatvetélkedőn vettek részt a jeles nap délutánján.

Feladataik során madarakat kellett felismerniük hangjuk alapján, rajzos madárszínezőn a felismert fajokat valósághűen színezhették ki. Megoldhattak anagrammát, keresztrejtvényt, szólásokat, közmondásokat, összekeveredett növényi és madár fajnevek sorba rendezését, fogalmak és meghatározások felismerését, betűrácsban elbújt madárneveket melyeket abc sorba rendezhettek.
Változatos feladatlapokon keresztül sokrétű megoldásokkal mérhették össze az osztályok a tudásukat.

A vetélkedőn a 3. évfolyamosok közül a 3. A csapata érte el a legtöbb pontot, ezzel az I. helyezett lett. Második a 3. B osztály, harmadik a 3.C osztály csapata lett.
4. évfolyamon a 4. B osztály két fiatalemberből álló párosa vívta ki a legjobb megoldásokért járó I. helyet. A 4. C osztály csapata második és a 4. A osztály a harmadik helyezést érte el.

Föld napja 2022

Április 22-én a Föld napját ünnepelhettük országszerte. 

Tanulóinkat különböző akciókon, feladatokon, programokon keresztül érzékenyítettük a környezetvédelem, a fenntarthatóság fontosságára. 

Volt olyan osztályunk, akik a Pusztazámori Hulladékkezelő Központba látogattak, ahol a hulladék begyűjtésének és feldolgozásának folyamatát bemutató előadás után a telepet gyalog bejárták, így szemlélve, hogyan válik a hulladék hosszú évek során újra eggyé a környezettel.

A napközis időben  iskolaudvart takarítottak a gyerekek. Az udvart és a sportpályát felosztottuk az osztályok között. Volt akinek padmosás, volt akinek szemét/levélszedés volt a feladata.

Az 5. és a 6. évfolyam tanulói ápr. 26-án vetélkedőn vettek részt, ahol négy fős csapatok képviselték az osztályokat. Játékos feladatok segítségével tanultak és versenyeztek a gyerekek.

A 7. és 8. évfolyam tanulói tablókat készítettek irányított témákban. Ezekből ismeretterjesztő céllal kiállítást rendeztünk iskolánkban.

Ökoiskolaként fontosnak tartjuk, hogy szemléletformáláson keresztül  a minket körülvevő szűkebb és tágabb környezet megóvása érdekében tudatos értékválasztásra neveljük diákjainkat.

Videó környezetvédelem témakörben

Iskolánk 6.b osztályos tanulója, Hetényi Botond, Környezetvédelem témakörben készített kisfilmet, melyet a képre kattintva nézhetnek meg.

ÖKOISKOLA cím elnyerése

Iskolánk eredményesen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett ÖKOISKOLA  címre, mely átadására 2022. márc. 26-án került sor.

Célunk az elkövetkező időszakban konkrét tevékenységek, akciók  megvalósításával  a tanulók környezettudatos szemléletének formálása, a fenntartható életvitel elemeire történő figyelem felhívása.
Köszönöm valamennyi kollégám munkáját, akik a tanév során támogatták, aktívan részt vettek a fenntarthatósággal kapcsolatos iskolai akciók, programok szervezésében, lebonyolításában. Külön köszönet Wágnerné Kiss Melinda tanítónőnek a pályázat megírásában nyújtott segítségért.