Öko hírek

A világ legnagyobb tanórája

A Világ Legnagyobb Tanórájához csatlakozott az Áldás Utcai Általános Iskola.
Az első világméretű oktatási projektben vettünk részt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhették a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.
Negyedikeseink, a: Béke tanösvény, Apró otthonok, Szeressük a bolygónkat! A barátság falai, Térkép az új barátokhoz címekkel, kalandos küldetéseket teljesítettek.
Öt kulcsfontosságú jellemvonás segítette a gyerekeket, hogy felfedezzék a Globális Célok világát. EMPÁTIA, KÍVÁNCSISÁG, KREATIVITÁS, PROBLÉMAMEGOLDÁS, HATÉKONY KOMMUNIKÁCIÓ.
A kalandtúrákon Együttérző Egon, Kíváncsi Kázmér, Problémamegoldó Pongrác, Kreatív Kitti és Hírmondó Helga kísérte végig a gyerekeket. Teljesítményükért OKLEVELET vehettek át!
Tóthné Rick Katalin

Állatok világnapja 2022.10.04.

Az ÁLLATOK VILÁGNAPJÁNAK alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat.
A cél, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Az Áldás Utcai Általános Iskolába, az ünnep alkalmából meghívtuk Both Zoltán kisállat befogót,  a magyar Ace Venturát (ahogy gyakran nevezik őt), aki a szakmájának mibenlétéről és a felelős állattartás fontosságáról beszélgetett diákjainkkal. Ő az, aki lassan másfél évtizede foglalkozik hivatásszerűen az elkóborolt skorpiók, óriáskígyók, madárpókok, aligátorteknősök és hasonló egzotikus állatok kézre kerítésével.
Ez alkalomra simogatható óriáskígyót, sárkánygyíkot és teknőst hozott az előadó, közben életkorukhoz megfelelő előadást, történeteket mesélt.
Hitvallása: „Ha a gyerekek szemét az előadásaim során sikerül felnyitnom, és a helyes útra terelni őket, hiszem hogy van esélye megmenteni a felnövekvő generációnak ezt a beteg haldokló földet.”
A programon készült képeket ide kattintva érhetik el.

Papírgyűjtés eredménye
PAPÍRGYŰJTÉS

Az esős idő ellenére is aktív részvétellel telt az idei papírgyűjtés. 2 napon keresztül, 4 időpontban, egy tucat önkéntes diák segítő közreműködésével gyűjtötte a szórólapokat, magazinokat, prospektusokat, könyveket, füzeteket a “Zöld DÖK” vagyis az Öko munkacsoporttal kiegészült diákönkormányzat.  Reméljük, az összegyűjtött mennyiség felülmúlja a tavalyi eredményt! További képekért kattintson ide.

A 2022/2023-as tanévben  a papírgyűjtést a Zöld – DÖK, azaz az öko munkacsoport és a diákönkormányzat közös szervezésében bonyolítjuk le iskolánkban. 2022. szept. 19-én (hétfőn) és szept. 20- án (kedden) 7.00-8.00, illetve 16.00-18.00 óra között lehet leadni  a szórólapokat, folyóiratokat, füzeteket, régi tankönyveket, katalógusokat stb. tartalmazó papírhulladékot az Áldás utcai főbejáratnál. (Kartondobozok átvételére nincs lehetőség.)
Idén sajnos műanyag kupakokat nem tudjuk gyűjteni.
Az osztályok versenyét  ismételten meghirdetjük, az 1-3. legtöbb papírt gyűjtő osztály  díjazásban részesül, ahogyan a  kiemelkedő mennyiséget leadó tanulók is. Tavaly ősszel 1909 kg papírt sikerült gyűjtenünk. A cél a meghirdetett akcióval ennek az eredménynek az ismételt elérése, akár felülmúlása.

Madarak és fák napja 2022. május 10.

Iskolánkban alsó tagozaton május 10-én játékos feladatokkal, kézműves foglalkozással és vetélkedőkkel ünnepeltük meg a Madarak és fák napját.
A kisiskolásaink ennek a szép természeti ünnepnek emlékére figyelemfelhívó kisfilmekkel, papírmadár készítéssel készültek. Számukra növény és virággyűjtő, árnykép felismerő, fészek labirintussal, madár témájú figyelemfejlesztő tevékenykedtető feladatok készültek. A legnagyobb kihívást a madarak képeinek és a hozzá tartozó színező összeegyeztetése jelentette.
A 3-4. osztályosok csapatvetélkedőn vettek részt a jeles nap délutánján.

Feladataik során madarakat kellett felismerniük hangjuk alapján, rajzos madárszínezőn a felismert fajokat valósághűen színezhették ki. Megoldhattak anagrammát, keresztrejtvényt, szólásokat, közmondásokat, összekeveredett növényi és madár fajnevek sorba rendezését, fogalmak és meghatározások felismerését, betűrácsban elbújt madárneveket melyeket abc sorba rendezhettek.
Változatos feladatlapokon keresztül sokrétű megoldásokkal mérhették össze az osztályok a tudásukat.

A vetélkedőn a 3. évfolyamosok közül a 3. A csapata érte el a legtöbb pontot, ezzel az I. helyezett lett. Második a 3. B osztály, harmadik a 3.C osztály csapata lett.
4. évfolyamon a 4. B osztály két fiatalemberből álló párosa vívta ki a legjobb megoldásokért járó I. helyet. A 4. C osztály csapata második és a 4. A osztály a harmadik helyezést érte el.

Föld napja 2022

Április 22-én a Föld napját ünnepelhettük országszerte. 

Tanulóinkat különböző akciókon, feladatokon, programokon keresztül érzékenyítettük a környezetvédelem, a fenntarthatóság fontosságára. 

Volt olyan osztályunk, akik a Pusztazámori Hulladékkezelő Központba látogattak, ahol a hulladék begyűjtésének és feldolgozásának folyamatát bemutató előadás után a telepet gyalog bejárták, így szemlélve, hogyan válik a hulladék hosszú évek során újra eggyé a környezettel.

A napközis időben  iskolaudvart takarítottak a gyerekek. Az udvart és a sportpályát felosztottuk az osztályok között. Volt akinek padmosás, volt akinek szemét/levélszedés volt a feladata.

Az 5. és a 6. évfolyam tanulói ápr. 26-án vetélkedőn vettek részt, ahol négy fős csapatok képviselték az osztályokat. Játékos feladatok segítségével tanultak és versenyeztek a gyerekek.

A 7. és 8. évfolyam tanulói tablókat készítettek irányított témákban. Ezekből ismeretterjesztő céllal kiállítást rendeztünk iskolánkban.

Ökoiskolaként fontosnak tartjuk, hogy szemléletformáláson keresztül  a minket körülvevő szűkebb és tágabb környezet megóvása érdekében tudatos értékválasztásra neveljük diákjainkat.

Videó környezetvédelem témakörben

Iskolánk 6.b osztályos tanulója, Hetényi Botond, Környezetvédelem témakörben készített kisfilmet, melyet a képre kattintva nézhetnek meg.

ÖKOISKOLA cím elnyerése

Iskolánk eredményesen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett ÖKOISKOLA  címre, mely átadására 2022. márc. 26-án került sor.

Célunk az elkövetkező időszakban konkrét tevékenységek, akciók  megvalósításával  a tanulók környezettudatos szemléletének formálása, a fenntartható életvitel elemeire történő figyelem felhívása.
Köszönöm valamennyi kollégám munkáját, akik a tanév során támogatták, aktívan részt vettek a fenntarthatósággal kapcsolatos iskolai akciók, programok szervezésében, lebonyolításában. Külön köszönet Wágnerné Kiss Melinda tanítónőnek a pályázat megírásában nyújtott segítségért.

“A legegészségesebb választás a víz!”

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által 2022-ben immár tizenkettedik alkalommal került meghirdetésre az országos vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét márc. 21- 25 között. Iskolánkban a víz világnapjára- amit 1993-tól rendeznek meg világszerte-, a vízfogyasztás fontosságára, a vízzel való takarékoskodásra igyekeztük felhívni a tanulók figyelmét. 03.21-én a gyerekek többsége  kék színű pólóban jött iskolába, a kulacsokba édes  üdítők helyett ivóvíz került, és élőképpel jelenítették meg az alsósok a vizet:1.évfolyam- felhő, esőcseppek; 2. évfolyam: folyó; 3. évfolyam: víz felirat; 4. évfolyam: Balaton.

Papírgyűjtés 2021.

Fantasztikus eredménnyel zárult az Áldás idei papírgyűjtése! A rendezvény több családot, diákot és pedagógust is mozgósított! Iskolánkból több, mint 6 tonna papírt és 40 kg műanyag kupakot szállítottak el újrahasznosítás céljából! Köszönjük mindenki együttműködését!

Papírgyűjtés

A 2020. szeptemberi iskolai papírgyűjtésről ide kattintva olvashatnak. Olyan nagy sikere volt iskolánkban a papírgyűjtésnek, hogy 1909 kg gyűlt össze. A részletes eredményről ide kattintva tájékozódhatnak.